nedjelja, 30. siječnja 2011.

Kako održavati skije

Ako koristite svoju skijašku opremu par sezona dobro bi bilo kvalitetno je održavati.
Skije poslje skijanja dobro osušite a zatim ih namažite voskom , debljim slojem po klizajućem djelu. Uglavnom ima kupiti vosak za održavanje skijaške opreme.
nakon što ste svoje skije konzervirali do sljedeće sezone spremite ih u odgovarajuću torbu za skije ili ako nemate u neku kartonsku kutiju i ostavite na mjesto gdje ih nećete pomjerati da nebi došlo do nepotrebnog oštećenja.
Kada idete na skijanje ako nemate kofer za skije koji ide na galeriju vašeg automobila bilo bi dobro da si nabavite galeriju na automobil baš za skije.
Ostatak sporteke opreme za skijanje skafander, kape, rukavice, kacigu i pancerice operite dobro osušite i spremite na odgovarajuće mjesto.
Skijaška oprema je skupa pa je najbolje da je održavate i koristite više godina.
Za djecu možete kupiti i polovnu skijašku opremu ili je iznajmiti, možete i svoju prodati  da bi ste kupili drugu.

subota, 29. siječnja 2011.

Kako najbolje očistiti frižider

Frižider je najbolje što češće čistiti.
U frižideru se stvore bakterije koje mogu veoma naštetiti našem zdravlju.
Preporučujemo vam čišćenje frižidera bez hemikalija, jer hemikalije je se teško ispiraju nezdrave su i ostavljaju jak miris.

Najbolje je frižider očistiti sodom bikarbonom pomješanom sa sokom od limuna.
Očistiti će te sve fleke, bakterije, nečistoće, mirise a da pri tom će te dobit svjež miris koji neće smetati hrani koju držite u frižideru, vrlo lako se ispira toplom vodom. Ako bi se desilo da ne isperete dobro apsulutno neće naštetiti vašem zdravlju.
Ako vam se desilo da vam se hrana pokvarila u frižideru i da  i poslje više pranja ima grozan miris  soda i limun su idealni i po tom pitanju.
Želimo vam ljep život uz naše savjete.

Kako se kuha turska kafa

Kako se kuha dobra turska kafa?
Skuhati dobru tursku kafu prava je procedura odnosno uživanje same pripreme kafe.
Kafa se prvo samelje u ručnom mlinu za kafu, zatim u đezvu najbolje bakrenu stavite onoliko kašikica koliko šoljica kafe bude iz te đezve, dospete hladnu vodu dobro promješate i sačekate da počne da kuha kada se pojave kao mjehurčići odozdo sačekate da se lagano raziđu do kraja đezve a zatim lagano mješate pa ponovite postupak a to na kraju radite na laganoj temperaturi, netreba jako da kuha jer će te izgubiti onaj ljepi kajmak - pjenu na kafi.
Želimo vam prijatnu kafu.

srijeda, 26. siječnja 2011.

Očistite svoju tastaturu

Da li ste razmišljali koliko vaša tastatura može da bude prljava prepuna bakterija itd.
Htjeli mi to priznat ili ne naša tastatura je prepuna raznoraznoraznih prljavština, bakterija, gljivica i virusa i čega sve ne.
Daćemo vam savjet kako da na vrlo jednostavan način očistite svoju tastaturu.
Uzmite štapić za uho i natopite ga čistim alkoholom i sa tim očistite svoju tastaturu po uskim mjestima a za šire površine možete koristiti i komad vate.
Čišćenjem tastature će te izbjeći mnoge neprijatnosti.

utorak, 18. siječnja 2011.

Kako održavati stari drveni namještaj

U današnje vrijeme kada smo u izobilju hemijskih srestava za održavanje drvenog namještaja daćemo vam nekoliko savjeta za uspješno i dugotrajno održavanje vašeg drvenog namještaja u vašem domu i prostoru u kojem živite.

Sav namještaj je većinom lakiran ako je oronuo možete ga ponovo prelakirati najbolje bezbojnim lakom ili istim premazom kakvim je prvobitno ofarban vaš namještaj. Tako će te vrlo jednostavno i jeftino obnoviti svoj namještaj i prostor u kojem živite.
Ako je vaš namještaj star ili možda antikvitet, može bit da nije čak ni lakovan ako jednostavno izgleda loše naš najednostavniji i najbolji savjet. Svoj drveni namještaj održavajte prirodnim voskom tako što će te vosak zagrijati u tečno stanje i zatim ga utrljati lanenom krpom po namještaju, bitno je da što duže utrljavate odnosno glancate. To možete uraditi  dva puta godišnje i vaš će stari namještaj jednostavno blistati. Ovaj savjet se ne odnosi na namještaj koji je farban običnim bojama.
Ako ne želite koristiti vosak pronto ima širok spektar ulja za održavanje namještaja i jako su kvalitetna.
Želimo vam ljep život u vašem domu uz naše savjete.

subota, 15. siječnja 2011.

Hrskava i Sočna Pita

Pita je jelo koje je kod nas veoma cjenjeno, mnoge iskusne kuharice i kuhari često griješe pri pripremi pite. Sada ćemo vam dati jedan savjet kako napraviti pitu koja će biti ugodno hrskava ali i sočna u isto vrijeme što garantuje odličnu kvalitetu i ukus jela.
Pite kao i kolači imat će hrskavu koricu na površini a sočnu unutrašnju smjesu jedino ako se pripremaju tj peku na visokoj temperaturi.
Idealna temperatura za pečenje pita je 220 stepeni celzijusa.
Na manjoj temperaturi pita će biti gnjecava i neukusna.
Ovo je jedan od osnovnih savjeta za dobru i sočnu pitu.
Želimo vam dobar tek...

srijeda, 12. siječnja 2011.

Kako do lijepog kućnog cvjeća

Evo nekoliko savjeta kako da vaše kućno cvjeće bude ljepo i zdravo.
Na slici imamo prelijepi fikus da bi njegovi ljistovi bili ovako sjajni i zdravi jedan ekstra dobra savjet.

Savjet za sjaj i zdravlje cvjeća sa velikim listovima:
Unutrašnjom stranom kore od banane premažite listove cvjeća jednom u 10 dana i vaše cvjeće će biti prelijepo i zdravo.
Prostorije u kojima se nalazi cvjeće nebi trebale da budu toplije od 18 c.
Redovno zaljevate biljke ali budite oprezni svaka biljka ima posebno potrebu vlažnosti, morate se informisati za svaku biljku posebno.
Nikad nemojte staviti previše biljaka u jednu prostoriju.
Rasporedite biljke tako da ukrašavaju vaš prostor.
Ljeto i zima su bitni i kod kućnog cvjeća prilagodite se tome.
Cvjeće hoće pažnju i ljubav a zazvrat će vam dati ljepotu.

četvrtak, 6. siječnja 2011.

Kako Izbjeći Prskanje Ulja u Tavi

Svako od nas je imao tokom stavljanja ulja u tavu ISL problem frckanja ulja iz tave. Sada vama domaćicama ali i svima onima koji neznaju kako riješiti ovaj problem dajemo jedan mali savjet.
Dabi spriječili frcanje ulja iz tave ili nekog drugog posuđa za pečenje potrebno je prije stavljanja ulja u u tavu ISL staviti malo soli u tavu ili sud za pečenje, na ovaj način neće doći do frcanja tj pucketanja, prskanja i leta ulja na sve strane iz posude za pečenje. Ovo su male tajne velikih majistora kuhinje.
Želimo vam ugodano i bezbjedno pripremanje vašeg jela...

nedjelja, 2. siječnja 2011.

Kako najlakše i najbolje očistiti kuhnju

Kako da brzo i efikasno očistite svoju kuhnju - pa lako.

Danas postoje mnoga hemijska sretstva za čišćenje kuhnje i kuhinjskih elemenata ali će mo vam danas dati savjet za čišćenje kuhnje na drugačiji način.

Očistite svoju kuhnju limunom i sodom bikarbonom.
Limun iscjedite u sodu bikarbonu i namažite sve površine u kuhnji pa čak i frižider iznutra kao i mikrovalnu pećnicu.
Sa limunom i sodom očistićete sve bakterije u kuhnji, mrlje zakorijle stvari.
Nakon nekoliko minuta po potrebi još malo istrljajte spužvicom i zatim isperite toplom vodom. Na ovaj način ostranili ste sve neprijatne misrise a dobili ste prijatan blag miris u svom frižideru i ostatku kuhnje.

Možete bar dva puta sedmično da na ovaj način premažete unitrašnjost sudopera i isperete nakon pola sata sa ključavom vodom tako će te sigurno i efikasno očistiti i odvode u vašoj kuhnji, a o neprijatnim mirisima iz odvoda da ne pričamo.
Ovo je brz i efikasan način čišćenja kohnje bez opasnosti od hemijskih elemenata i jakih mirisa.